Choď na obsah Choď na menu
 

Rozmnožovanie

Ako to u králikov vlastne chodí?  

Králiky sú veľmi plodné zvieratká a preto je lepšie mať samčeka a samičku oddelene už od útleho veku. Nie je vhodné páriť príbuzných králikov ( riziko genetických vád ). Tiež by ste si mali premyslieť čo s mláďatkami, až budú pripravené na odstav. Môže sa stať, že sa ani nenazdáte a mláďatká vám vyrastú a nebudete ich mať komu dať.

Príprava na párenie

Príprava spočíva najprv vo vybraní vhodného králičieho páru. Samica aj samec by mali byť zdraví a mali by mať najmenej 6-7 mesiacov. Odporúča sa, aby samica bola prvýkrát pripustená samcom "stredného veku" ( približne 2 roky ) a aby bol samec rovnako veľký alebo menší ako samica. Tým zabránite možným komplikáciám pri pôrode príliš veľkých mláďat. Nie je vhodné krížiť klasického králika s ušami hore s baranom, pretože tak vznikajú králiky s dlhými vzpriamenými alebo polospadnutými ušami.

Samica je pripravená na párenie ak má príznaky ruje. Medzi ne patrí hlavne nepokojnosť, otieranie brady o zariadenie v klietke, trhanie si chlpov z hrude a brucha a prehrabávanie podstielky. Samec, ak je zdravý je na rozdiel od samice ochotný páriť sa kedykoľvek.

Párenie 

Samicu vždy prinášame k samcovi, nie naopak. Táto zásada má dva dôvody:

1) Samica by mohla brať samca vo svojom teritóriu ako votrelca.

2) Samec by mohol začať skúmať nové prostredie a nevenoval by pozornosť samici.

Králiky prejavujú záujem o párenie zdvihnutím chvosta. Ak je samec samičke nesympatický, uteká pred ním a môže byť aj agresívna. V takom prípade k páreniu nedôjde.

To, či samica ostala gravidná si môžete overiť kontrolným pripustením o 5 až 7 dní. Ak samica pred samcom uteká, možno počítať s tým, že pripustenie bolo úspešné.

Gravidita

Gravidita králičice trvá od 28 do 35 dní (priemerne 31 dní). Pri menšom počte mláďat trvá dlhšie. Králičica sa počas gravidity často mení v správaní. Niektorá je prítulnejšia a pokojnejšia, niektorá môže byť náladovejšia. Väčšinu času strávia prípravou na pôrod - zvýšenou konzumáciou jedla, zháňaním vhodného materiálu na stavbu hniezda,...

Po 14 dňoch od začiatku gravidity majú plody približne veľkosť fazuľky. Samica začne výraznejšie priberať až v poslednom týždni. V tom čase má potrebu všetko trhať, hrýzť, hrabať a zháňať materiál na hniezdo. Vtedy už môžete dať králičici do klietky kartónovú krabicu, ktorá by mala byť umiestnená v najtmavšom rohu klietky. Stáva sa, že deň pred pôrodom prestane samica jesť.

babbyrabbies.jpg

Toto sú málé 5 dňové králiky v hniezde vystlatom chlpmi.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Re: Super

(aka, 9. 3. 2015 12:24)

...alebo mladé vyniesla na bradavke, nie nevyhodila. To robia psy, ak majú veľa mladých a vedie že ich nevychovajú. Stalo sa mi že z 8 opakovane tých istých 2 vyniesla psica von.

Re: Re: Super

(robo, 26. 3. 2015 9:50)

ano psica:DDD a nie suka:)

zabila mladé

(sabinkahor horvátrová, 28. 4. 2014 11:14)

Prosím o radu zajacica zabila mladé už druhý krát druhom sa jej narodilo jedno lebo to je veľká samica keď mala sa parit tak všetko bolo ok zvladla keď malo narodiť mladé tak ich zabila neviete mi pomôcť krmivo mala a hniezdo tam má stále prosíííímmm vo mám robiť a ozaj je tam ešte vedľa nej zajac je tiež samica ale tá nieje kotna čo mám robiť. :)

Re: zabila mladé

(Dominika, 6. 2. 2015 22:02)

Dobry den my mame zajace a nam sa 2 krat stalo že nam zajčica zabila mlade ale na 3 krat ich nazabila može to byt napr že ste jej pozerali do hniezda Tak možno pre to

Re: zabila mladé

(Teo, 9. 3. 2015 12:18)

samicu bez ľútosti zabiť a zjesť. Myslím to úplne vážne. Mám svoje skúsenosti. Ešte mladé môže aj zožrať. Urobí to zas a zas. netreba ľutovať.

Re: zabila mladé

(kiko, 14. 3. 2015 18:51)

Keď zabija mlade tak ju treba zabiť lebo mlade bude stale zabijat. A ta čo sa nekoti tak ste jej nedavali niečo ako je pšenica lebo ja som daval a cele vajička mala zarastene lojom.

samica

(roland, 21. 2. 2015 12:27)

Mam samicu ktora je v 31 dni graviditi obavam sa ze nieje gravidna poradte ako zistim ze je

Problém

(Zajko, 21. 1. 2015 18:43)

Ahoj moj zajacik ma tak okolo3 mesiacov je to samec vsetko bolo v pohode ale teraz ked chcem nieco v klietke upratat alebo ho len pohladkat zacne skakat na ruky je to tym ze by mu zacala skor puberta alebo cim to moze byť ?

porodna budka

(Lubo, 23. 11. 2014 21:49)

dobry den.
naviete mi poradit aka velka by mala byt ta porodna budka pre kraliky? mam zajacicu Hyla a chcem ju dat teraz nahonit a rodit by mala okolo vianoc, tak aby jej nebolo zima... :-)

Samica v bolestiach

(Rado van, 1. 10. 2014 23:25)

Prosím o radu skúseného chovateľa, mám samicu Hyla, druhýkrát rodí, samec Hyla, dnes je 32 deň gravidity, trasie sa, vidím, že je boľavá, je prítulnejšia ale trpí, veľké brucho, mokrá odspodu a v koterci je sucho....jej mama už dnes porodila, bez problémov už 5tykrát, boli pripustené v jeden deň.....mám ešte počkať alebo zájsť k veterinárovi ?

hlafam samceka pre levieho kralika

(andrea, 7. 9. 2014 13:33)

Hladam samceka pre levieho kralika,Surany a okolie.

potrebujem Radu

(Martin, 20. 11. 2013 15:11)

Chcem sa vas spitat chovatelia mam problem zo samuicami kralikov. Spociva v tom ze ked ich dam naparit vsetko prebehne vporiadku samec skoci ako ma byt vsetko ok len samice sa nechcu okotit mam 9 samis a ani jena nic skusal som aj vimeni samcov ale aj tak nic co mam robyt? Dakujem za radu

Re: potrebujem Radu

(Martin, 23. 3. 2014 9:15)

mozno su prekrmene,obezne, skus im davat viac sena a vody a menej obilia

Re: potrebujem Radu

(Miro, 15. 4. 2014 17:32)

Daj samici petrzlenu

Mládatá

(Matúš, 24. 3. 2014 21:15)

Dobrý deň potrebujem pomôcť mám zajačicu ktorá bola kotná. Keď sa išla kotiť tak si vôbec nespravila hniezdo zo srsti proste nič len sa okotila a mľádatá zdochli. Búdku som jej dal do klietky tak 2 týždne pred okotením. Ďakujem vopred za radu.

ako zistit ci je samica kotna

(mario , 24. 3. 2014 17:16)

dobry ako zistit ze je samica kotna a moze sa samica okotit aj 4 dni po termine bol bi som strasne rad kebi ste mi poradili a strasne jej skvrka v bruchu.

Agresivna samica

(Filip, 12. 5. 2013 12:00)

Neviete mi prosim vas poradit mam 2 ročnu samicu uz mala aj mlade a teraz sa nechce dat pripustit ked ju dam za samcom tak mu uteka je agresivna a trha zneho srst samec ostane v kute a boji sa a takto mi to spravila uz z 3 samcami neviem co snou

Re: Agresivna samica

(hare, 8. 2. 2014 14:48)

zarezat zodrat a konzumovat

Re: Agresivna samica

(kraliiky, 15. 6. 2013 10:41)

Možno nemá obdobie párenia alebo jednoducho potrebuje oddych. Ani králik nieje stroj

stimulaci a plodnosti, libida

(jankulic igor, 9. 1. 2014 12:27)

Chcel by som vediet ake mate skusenosti so stimulaciou ovarii - vajecnikov u kralikov na vyssiu apetenciu k mnozeniu