Choď na obsah Choď na menu
 

Rozmnožovanie

Ako to u králikov vlastne chodí?  

Králiky sú veľmi plodné zvieratká a preto je lepšie mať samčeka a samičku oddelene už od útleho veku. Nie je vhodné páriť príbuzných králikov ( riziko genetických vád ). Tiež by ste si mali premyslieť čo s mláďatkami, až budú pripravené na odstav. Môže sa stať, že sa ani nenazdáte a mláďatká vám vyrastú a nebudete ich mať komu dať.

Príprava na párenie

Príprava spočíva najprv vo vybraní vhodného králičieho páru. Samica aj samec by mali byť zdraví a mali by mať najmenej 6-7 mesiacov. Odporúča sa, aby samica bola prvýkrát pripustená samcom "stredného veku" ( približne 2 roky ) a aby bol samec rovnako veľký alebo menší ako samica. Tým zabránite možným komplikáciám pri pôrode príliš veľkých mláďat. Nie je vhodné krížiť klasického králika s ušami hore s baranom, pretože tak vznikajú králiky s dlhými vzpriamenými alebo polospadnutými ušami.

Samica je pripravená na párenie ak má príznaky ruje. Medzi ne patrí hlavne nepokojnosť, otieranie brady o zariadenie v klietke, trhanie si chlpov z hrude a brucha a prehrabávanie podstielky. Samec, ak je zdravý je na rozdiel od samice ochotný páriť sa kedykoľvek.

Párenie 

Samicu vždy prinášame k samcovi, nie naopak. Táto zásada má dva dôvody:

1) Samica by mohla brať samca vo svojom teritóriu ako votrelca.

2) Samec by mohol začať skúmať nové prostredie a nevenoval by pozornosť samici.

Králiky prejavujú záujem o párenie zdvihnutím chvosta. Ak je samec samičke nesympatický, uteká pred ním a môže byť aj agresívna. V takom prípade k páreniu nedôjde.

To, či samica ostala gravidná si môžete overiť kontrolným pripustením o 5 až 7 dní. Ak samica pred samcom uteká, možno počítať s tým, že pripustenie bolo úspešné.

Gravidita

Gravidita králičice trvá od 28 do 35 dní (priemerne 31 dní). Pri menšom počte mláďat trvá dlhšie. Králičica sa počas gravidity často mení v správaní. Niektorá je prítulnejšia a pokojnejšia, niektorá môže byť náladovejšia. Väčšinu času strávia prípravou na pôrod - zvýšenou konzumáciou jedla, zháňaním vhodného materiálu na stavbu hniezda,...

Po 14 dňoch od začiatku gravidity majú plody približne veľkosť fazuľky. Samica začne výraznejšie priberať až v poslednom týždni. V tom čase má potrebu všetko trhať, hrýzť, hrabať a zháňať materiál na hniezdo. Vtedy už môžete dať králičici do klietky kartónovú krabicu, ktorá by mala byť umiestnená v najtmavšom rohu klietky. Stáva sa, že deň pred pôrodom prestane samica jesť.

babbyrabbies.jpg

Toto sú málé 5 dňové králiky v hniezde vystlatom chlpmi.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Korna samička

(Ester, 6. 7. 2016 10:55)

Moja samička je kotna už cez mesiac 4.6 a dnes začala zhrnat seno a stále spí a 3 dni nic neje.Je to
Normálně ????

Koľko to rodí

(Nina, 29. 3. 2016 19:43)

Koľko to rodí

(Nina, 29. 3. 2016 19:42)

čo sa stane keď sa. samec a samica z jedneho hniezda maju mladé aké to ma. vadí ?

(d, 18. 3. 2016 17:39)

Re: čo sa stane keď sa. samec a samica z jedneho hniezda maju mladé aké to ma. vadí ?

(slavomir, 18. 3. 2016 20:46)

Raz to nevadi...len aby sa to znova neopakovalo

Re: čo sa stane keď sa. samec a samica z jedneho hniezda maju mladé aké to ma. vadí ?

(Tsfn6, 24. 3. 2016 9:03)

už sa stalo

(Slavomir, 18. 3. 2016 20:40)

Zdravim...omylom som sa preratal a deň ored kotenim bola pripustena samica k samcovi...ak mi niekto vie odpivedať poprosim...prežiju?....ďakujem

aku minusovu teplotu zvladnu

(nepodstatne, 13. 2. 2015 20:40)

ak sa možem spitat mam kralikaren na vonku na buduci týžden čakam novy vrh zvladnu male kraliky tu minusovu teplotu

Re: aku minusovu teplotu zvladnu

(Igor, 16. 2. 2015 13:38)

To je závislé od toho, aká tá teplota bude. Na budúci týždeň hlásia relatívne pekné počasie s + teplotami cez deň. Odporúčam nechodiť ku králikárni moc často a hlavne nie doobeda, nakoľko králičica sa bude kotiť až sa trochu oteplí (okolo 09.00hod.) a pri rannom kŕmení by ste ju vyrušili.
Druhá vec je to, aká je to samica. Niektorá dokáže urobiť silné hniezdo a niektorá len jeho náznak. To je riadené geneticky a moc s tým nenarobíte. Taktiež je dôležité, či sa jedná o staršiu skúsenejšiu samicu, alebo je to prvôstka.
Takže, mne sa pred 4 dňami okotila samica, ktorá urobila také veľké hniezdo, že to vypadá ako mravenisko lesných mravcov. Pre istotu to ani nekontrolujem, lebo aj cez deň bolo -1 °C. Podľa toho, ako sa správa však je jasné, že mladé sú v pohode.
Držím palce...

Re: aku minusovu teplotu zvladnu

(aka, 9. 3. 2015 12:20)

spýtať je tvrdé y. Samica urobí teplé hniezdo. Pred 2 rokmi na 1.4.2013 bolo -11st. Mala som strach. Ale mladé to zvládli a vyrástli zdravé jedince.

Re: aku minusovu teplotu zvladnu

(dada, 27. 2. 2016 23:16)

zajačica

(milan, 28. 12. 2015 9:47)

Chcem sa opýtať:Ako zistím u králika,či je samička alebo samček?
Stačí dávať králikom seno a vodu,ak zajačica je tehotná?
Ako zistím,či zajačica je tehotna?

(Diana, 16. 11. 2015 20:53)

Preco je moja samica agresivna ? Bude mat onedlho mlade ale ja jej chcem len dobre idem jej dat jest a ona ma pokuse

odhodene mladatka z hniezda po opatovnom vrateni

(Katarina, 3. 6. 2015 15:41)

Dobry den, prosim o radu, pred tromi dnami nam samicka vrhla mlade, vcera som nasla jedno daleko od hniezda, tak som ho vratila spat, ale holou rukou - mala som obavy ci sa mladych nevzda, kedze sa hovori ze prve dva tyzdne sa nesmu chytat.. dnes bolo mimo hniezda jedno mlada rano, tiez som vratila spat do hniezda, teraz uz rukavicou a pred chvilou som bola pozriet a je su mimo hniezda 4. Znamena to ze ich odvrhla? Mam sa pokusat dalej ich davat do hniezda, alebo skusit odchovat na mliecku mimo maminy? Dakujem velmi peken za radu. Samica je kotna len druhy raz..a prvy krat vsetky pekne odchovala..

Re: odhodene mladatka z hniezda po opatovnom vrateni

(na319, 15. 11. 2015 18:54)

Kralici

(Emma, 5. 4. 2015 12:16)

Ahojte voľam sa emmka ja by som sa chcela spitat kolko mláďat môže porodit veľká samica zajaca za jeden deň

Re: Kralici

(domco, 1. 5. 2015 20:35)

Mne sa narodilo 9

chov

(peter , 3. 4. 2015 10:33)

Chcem sa spýtať za aký čas môžem samicu dať znovu pripustiť ak jej po dvoch doch vykapali mladé .Bola kotná prvý krát, tak jej chcem dať ešte šancu . A možno zle naplánovaný čas kotenia (zlé počasie) aj hiezdo si urobila v strede koterca a malé sa jej rozlozili a podochli

Re: chov

(marek, 30. 4. 2015 8:57)

Mna by zaujimalo to iste.moja mala 2 velke mlade.jedno zabila..jedno ostalo.pripustit ju az po odstaveni..resp ked mlade zacne prijimat pevnu potravu?alebo je na to specificky cas???

Super

(Alexandra, 21. 8. 2014 12:07)

Táto stránka je veľmi prepracovaná. V chovaní králikov som expertka takže viem. Ak sa Vám stane že samica vyhodí mladé z hniezda nebojte sa. Stalo sa to aj mne. Dajte vyhodené mláďa naspäť do hniezda a matka sa o neho postará. K vyhodeniu došlo možno preto lebo samica nemala dosť mlieka. Alebo aj pre niečo iné. Moja samica sa počas tehodenstva správa veľmi kľudne.