Choď na obsah Choď na menu
 

Rozmnožovanie

Ako to u králikov vlastne chodí?  

Králiky sú veľmi plodné zvieratká a preto je lepšie mať samčeka a samičku oddelene už od útleho veku. Nie je vhodné páriť príbuzných králikov ( riziko genetických vád ). Tiež by ste si mali premyslieť čo s mláďatkami, až budú pripravené na odstav. Môže sa stať, že sa ani nenazdáte a mláďatká vám vyrastú a nebudete ich mať komu dať.

Príprava na párenie

Príprava spočíva najprv vo vybraní vhodného králičieho páru. Samica aj samec by mali byť zdraví a mali by mať najmenej 6-7 mesiacov. Odporúča sa, aby samica bola prvýkrát pripustená samcom "stredného veku" ( približne 2 roky ) a aby bol samec rovnako veľký alebo menší ako samica. Tým zabránite možným komplikáciám pri pôrode príliš veľkých mláďat. Nie je vhodné krížiť klasického králika s ušami hore s baranom, pretože tak vznikajú králiky s dlhými vzpriamenými alebo polospadnutými ušami.

Samica je pripravená na párenie ak má príznaky ruje. Medzi ne patrí hlavne nepokojnosť, otieranie brady o zariadenie v klietke, trhanie si chlpov z hrude a brucha a prehrabávanie podstielky. Samec, ak je zdravý je na rozdiel od samice ochotný páriť sa kedykoľvek.

Párenie 

Samicu vždy prinášame k samcovi, nie naopak. Táto zásada má dva dôvody:

1) Samica by mohla brať samca vo svojom teritóriu ako votrelca.

2) Samec by mohol začať skúmať nové prostredie a nevenoval by pozornosť samici.

Králiky prejavujú záujem o párenie zdvihnutím chvosta. Ak je samec samičke nesympatický, uteká pred ním a môže byť aj agresívna. V takom prípade k páreniu nedôjde.

To, či samica ostala gravidná si môžete overiť kontrolným pripustením o 5 až 7 dní. Ak samica pred samcom uteká, možno počítať s tým, že pripustenie bolo úspešné.

Gravidita

Gravidita králičice trvá od 28 do 35 dní (priemerne 31 dní). Pri menšom počte mláďat trvá dlhšie. Králičica sa počas gravidity často mení v správaní. Niektorá je prítulnejšia a pokojnejšia, niektorá môže byť náladovejšia. Väčšinu času strávia prípravou na pôrod - zvýšenou konzumáciou jedla, zháňaním vhodného materiálu na stavbu hniezda,...

Po 14 dňoch od začiatku gravidity majú plody približne veľkosť fazuľky. Samica začne výraznejšie priberať až v poslednom týždni. V tom čase má potrebu všetko trhať, hrýzť, hrabať a zháňať materiál na hniezdo. Vtedy už môžete dať králičici do klietky kartónovú krabicu, ktorá by mala byť umiestnená v najtmavšom rohu klietky. Stáva sa, že deň pred pôrodom prestane samica jesť.

babbyrabbies.jpg

Toto sú málé 5 dňové králiky v hniezde vystlatom chlpmi.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zakrslý králik

(Jana, 14. 2. 2018 18:16)

Dobrý deň, je možné, aby spolu vyrastali samec a samička a spárili sa jednoducho keď bude ruja? Totižto ja som si kúpila samčeka králika zakrslého a chcem k nemu dokúpiť samičku, môžu byť spolu v jednej klietke? Ďakujem velmi pekne..

Re: Zakrslý králik

(Alex, 25. 2. 2018 11:45)

Nedoporučujem mať spolu dlhšie samca so samicou, iba pri párení. On jej totiž nedá pokoj ani po párení a samica je potom nervózna a môžu sa aj pobiť.

Re: Zakrslý králik

(Dominik Gál , 5. 4. 2018 17:41)

Ked su malé tak áno ale ked maju viac nez 6 mesiacov tak sa neodporuca

amateri

(maja, 14. 2. 2018 18:01)

králik zakrslý-samica sa nám spáril s králikom domacim,okotila sa bez problemov,4 mladé,čo nám z toho vyrastie? bude sa to dať jesť?

ponukam samcekov na krytie

(evelyn, 26. 1. 2018 11:33)

ahojte, ponukam svojich samcekov na krytie, jeden je zakrsly a druhy je levik. ak mate zaujem napiste mi na evelyn.gasparova@gmail.com
dakujem

asi je to zlé

(Dobrý deň, 3. 1. 2018 13:15)

Niesom si istá,lebo neviem ako sú naše zajace staré. Naša zajačica zahrabala svoje mladé do pilín a samček je mladší ako samička.A tak či tak to bolo naopak,lebo samček bol vpustený do klietky k samičke.Viem hlavne to, že samček bol dosť pravdepodobne mladší ako cca 7 mesiacov. Zdalo sa aj že samička si ani netrhala chlpi. Myslím že bolo zlé krížiť kríženca s barančekom.Samička pravdepodobne ani nemala príznaky ruje,ale bola iba nopokojná.Nikdy som ich nevidela páriť sa.Bolo to dosť čudné,ale napriek tomu sa samička okotila a mala štyri mladé.Jedno samček zadusil.Samička mala mladé,ale čo bolo asi najčudnejšie,v klietke bol len ten jeden samček. Visvetlite my to niekto prosím!!!!!!!

králičica

(ahoj, 10. 12. 2017 17:37)

my máme králičicu ktorá mala 8 mladých všetky prežili

Doba gravidity

(Nora, 3. 7. 2017 19:40)

Zdravím, chcela by som sa opýtať. Mám samicu a už je strašia, má cca 4-5 rokov. Bude ešte možné ju spáriť? Záujemcovia boli ale akonáhle sme plánovali ich prvé rande, samec už nebol medzi nami. Do kedy je možné, do koľkého roku je možné párenie.
Vďaka

Mladá samica

(Adam, 25. 3. 2017 23:17)

Kúpil som od chovateľa z Miňoviec gravidnu samicu.Celý čas som kŕmil a staral o gravidnu samicu.Ani som to nevedel. Dneška večer som jej dal dosky a búdku a seno . Chovateľ mi to nepovedal že je gravidna.Dneska sa okotila. Čo by ste robili na mojom mieste.

Re: Mladá samica

(Sajmon, 6. 4. 2017 8:38)

A čo by si chcel robiť? Normálne sa o ňu staraj ako doteraz, postupne budú zdať samé a keď budú mať cca 5-6 týždňov môžeš ich odstaviť a neskôr oddeliť na chlapov a dievky a po 5 mesiacoch zjesť- teda ak nie sú na hranie.

Mladá samica

(Adam, 25. 3. 2017 23:16)

Kúpil som od chovateľa z Miňoviec gravidnu samicu.Celý čas som kŕmil a staral o gravidnu samicu.Ani som to nevedel. Dneška večer som jej dal dosky a búdku a seno . Chovateľ mi to nepovedal že je gravidna.Dneska sa okotila. Čo by ste robili na mojom mieste.

Prosím o radu

(Sylva, 8. 8. 2016 20:54)

Prosím vás o radu,co mám robiť keď včera samica doniesla 6 mláďat a dnes zdochla. Čo mám robiť z maličkými.prosim o radu surne

Re: mlade a samica

(Kika, 17. 2. 2017 16:59)

Moja zajačik (samica) ma mlade ale nehibu sa a bojim sa či su mrtve a pred chvilov si ich začala prikrivat hlpmi prosim odpiše čo najskor

nechcú sa pripustiť

(karifoln di ga teh, 12. 2. 2017 12:07)

už a si pol roka dávam pripustiť zajačicu k samcovi a nikdy sa nespária. prečo

Môj zajačik sa skúša spariť s loptou

(Julia, 11. 2. 2017 12:24)

Prosím Vás o radu môj zajačik (chalan ) sa snaží spariť s loptou prosím o radu.

Odvrhla ich asi kvôli mne

(Kiwina, 23. 1. 2017 18:06)

Potrebujem pomoc, dnes ráno samica porodila osem krásnych mláďat, čítala som že treba srsť odhrnut a skontrolovať ich či su najedene, áno boli celkom, a tak som ich kontrolovala dosť často vlastne stále a bola pri tom no asi jej to nevadilo, od toho rána ich nenakrmila už potom , je možné že ich nakrmi? Bolo vidno že sa o nich zaujíma aj ich kontrolovala no teraz nič, bojím sa prosím radu

pomoc

(patrik pecuch, 5. 10. 2016 16:58)

co mam robit ak je kralik (dievca) 7 mesacna a je kotna a je uz v poslednom tyzdni a vobec si netrha srst zo seba nemusi ci !!?

A keť su z veľkych plemien ta od koľko mesiacov ho možem dať pripusťiť

(Lak, 2. 10. 2016 19:52)

zajacik

(klsudia, 24. 7. 2016 21:05)

Zajacica odvrhla male zajaciky teraz ich chovam tak ze zajacicu dam lezat a prikladam male zajaciky preziju???

králik

(Natália, 24. 7. 2016 12:02)

Do kolkých rokov je samica plodná??