Choď na obsah Choď na menu
 

Staroba

Od piatich rokov sa králik zaraďuje medzi starých. Pri dobrej výžive a starostlivosti sa môže dožiť až 12 rokov. Vo voľnej prírode sa toľko nedožijú. Staré králiky pomalšie reagujú, ale aj tak sú čulé. Všetky králiky sú do posledného dňa svojho života zdravé a čulé. Väčšinou uhynú v noci. Keď má zajac nevyliečiteĺnú chorobu alebo nádorové ochorenie, je lepšie ho utratiť ako nechať ho trápiť.

Králik je pokojnejší, dáva prednosť klietke pred útekom. Keď sa o neho dobre staráme, králiky majú v starobe krásnu lesklú srsť. Farba trošku vybledne. Treba mu dávať seno, zeleň, štavnaté krmivo a vodu na pitie. Starší králik nezanedbáva pravidelnú čistotu. Typické choroby sprevádzajúce starnutie niesú známe. Staré králiky väčšinou hynú na poruchy tráviaceho systému alebo nádorového ochorenia. Zatiaľ nieje preskúmané, či králik stráca sluch, čuch a zrak.

p1000234.jpg

Na fotke je môj králik Sniežik :))

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

10 rokov

(Toso, 28. 10. 2016 16:11)

Moj muco ma uz 10 rokov. Pred rokom mu jedno ocko zosivelo ale inak v pohode. Len teraz uz prezivame asi posledne dni. Prestali ho pocuvat zadne labky. Musim ho krmit a davat mu napit. Nevie sa uz tak pohybovat. Vsetci vravia ze by som ho mala dat utratit ale mne jo to strasne luto. Tak neviem. Dufam ze ho to neboli. Lebo inak je culy, len tie labky. Papa pije vsetko ok

Re: 10 rokov

(Mary, 2. 2. 2017 21:59)

Moj kralik Ňufi (barani, s uskami dole) ma tiez teraz desat rokov. Objavila som u neho zblednute ocko. Zlakla som sa. Veterinarka diagnostikovala sedy zakal, no tiez nas ukludnila, ze zajaciky sa dokazu orientovat aj slepe. Kedze je culy, ma chut do jedla, pobehuje ako bezne a nic ho neboli, zatial dufam, ze sa to zhorsovat nebude. A ak by mu len zlyhali labky, urcite by som ho kvoli tomu neutratila.

jsahidfguas

(alex, 2. 12. 2012 12:31)

presne tak to je ale kábliky by môj trhal

Re: jsahidfguas

(Naty, 13. 6. 2015 10:52)

Tak to asi každy :D

Re: Re: jsahidfguas

(Rado , 29. 9. 2016 8:06)

Moj nikdy nekusal káble a volne behá po celom byte