Choď na obsah Choď na menu
 

Rozmnožovanie

Ako to u králikov vlastne chodí?  

Králiky sú veľmi plodné zvieratká a preto je lepšie mať samčeka a samičku oddelene už od útleho veku. Nie je vhodné páriť príbuzných králikov ( riziko genetických vád ). Tiež by ste si mali premyslieť čo s mláďatkami, až budú pripravené na odstav. Môže sa stať, že sa ani nenazdáte a mláďatká vám vyrastú a nebudete ich mať komu dať.

Príprava na párenie

Príprava spočíva najprv vo vybraní vhodného králičieho páru. Samica aj samec by mali byť zdraví a mali by mať najmenej 6-7 mesiacov. Odporúča sa, aby samica bola prvýkrát pripustená samcom "stredného veku" ( približne 2 roky ) a aby bol samec rovnako veľký alebo menší ako samica. Tým zabránite možným komplikáciám pri pôrode príliš veľkých mláďat. Nie je vhodné krížiť klasického králika s ušami hore s baranom, pretože tak vznikajú králiky s dlhými vzpriamenými alebo polospadnutými ušami.

Samica je pripravená na párenie ak má príznaky ruje. Medzi ne patrí hlavne nepokojnosť, otieranie brady o zariadenie v klietke, trhanie si chlpov z hrude a brucha a prehrabávanie podstielky. Samec, ak je zdravý je na rozdiel od samice ochotný páriť sa kedykoľvek.

Párenie 

Samicu vždy prinášame k samcovi, nie naopak. Táto zásada má dva dôvody:

1) Samica by mohla brať samca vo svojom teritóriu ako votrelca.

2) Samec by mohol začať skúmať nové prostredie a nevenoval by pozornosť samici.

Králiky prejavujú záujem o párenie zdvihnutím chvosta. Ak je samec samičke nesympatický, uteká pred ním a môže byť aj agresívna. V takom prípade k páreniu nedôjde.

To, či samica ostala gravidná si môžete overiť kontrolným pripustením o 5 až 7 dní. Ak samica pred samcom uteká, možno počítať s tým, že pripustenie bolo úspešné.

Gravidita

Gravidita králičice trvá od 28 do 35 dní (priemerne 31 dní). Pri menšom počte mláďat trvá dlhšie. Králičica sa počas gravidity často mení v správaní. Niektorá je prítulnejšia a pokojnejšia, niektorá môže byť náladovejšia. Väčšinu času strávia prípravou na pôrod - zvýšenou konzumáciou jedla, zháňaním vhodného materiálu na stavbu hniezda,...

Po 14 dňoch od začiatku gravidity majú plody približne veľkosť fazuľky. Samica začne výraznejšie priberať až v poslednom týždni. V tom čase má potrebu všetko trhať, hrýzť, hrabať a zháňať materiál na hniezdo. Vtedy už môžete dať králičici do klietky kartónovú krabicu, ktorá by mala byť umiestnená v najtmavšom rohu klietky. Stáva sa, že deň pred pôrodom prestane samica jesť.

babbyrabbies.jpg

Toto sú málé 5 dňové králiky v hniezde vystlatom chlpmi.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

pôžičku

(Faye Miller, 11. 4. 2020 15:05)

Bývam v Holandsku a som dnes šťastná žena? Ja som si povedal, že každý veriteľ, ktorý by mohol zmeniť môj život a život mojej rodiny, doporučím im každú osobu, ktorá hľadá pôžičku. Ak potrebujete pôžičku a ste si stopercentne istí, že pôžičku splatíte, kontaktujte ich a povedzte im, že sa na vás obrátila pani Fayeová. sabinhelps@gmail.com alebo jej odkaz na +79267494861.

pôžičku

(Karin Sabine , 15. 11. 2019 2:09)

Hľadáte podnikateľský úver, osobný úver, pôžičku na bývanie, pôžičku na auto, študentskú pôžičku, pôžičku na konsolidáciu dlhov, nezabezpečenú pôžičku, rizikový kapitál atď., Alebo ste dostali pôžičku od banky alebo finančnej inštitúcie z jedného alebo viacerých dôvodov. Ste na správnom mieste pre svoje úverové riešenia! Som súkromný veriteľ, poskytujem pôžičky spoločnostiam a jednotlivcom za nízku a dostupnú úrokovú sadzbu 3%. Potom nás kontaktujte e-mailom: sabinhelps@gmail.com

platí pre váš úver teraz

(Faye Miller, 16. 9. 2019 21:54)

Ahojte všetci. Videl som komentáre ľudí, ktorí už dostali pôžičku od spoločnosti Sabine, a potom som sa rozhodol podať žiadosť podľa ich odporúčaní a len pred pár hodinami som potvrdil na svojom osobnom bankovom účte celkovú sumu 50 000 EUR, o ktorú som požiadal. Toto je skutočne skvelá správa a radím každému, kto potrebuje skutočnú pôžičku, aby požiadal prostredníctvom svojho e-mailu: Sabinhelps@gmail.com

Potrebujem radu

( ..., 1. 8. 2019 11:16)

Dobrý deň, moja králičica bola pripustená pred týždňom 26.7 a stále si nevytrháva chlpy a samca už k dispozícii nemáme tak neviem kedy by si mala začať vytrhávať chlpy, je ale oveľa milšia a prítulnejšia ako predtým, zdá sa mi aj že má trochu väčšie bruško a je trochu ťažšia. Ďakujem za každú pomoc. :)

Pomoc

(Lubo, 31. 3. 2017 10:56)

Dobrý deň náš králik (ona) je dlhšiu dobu agresívna, často vrčí. V domčeku si zhromažďuje veci, takmer všetko čo ma v klietke. A teraz si už začala trhať aj srsť. Môže byť že si myslí že je kotná? Poprípade ako dlho jej to potrvá kým sa spamätá?

Re: Pomoc

(karoinka, 15. 5. 2018 20:27)

3 tyzdne normalne

sparena zajacica

(Renáta, 30. 6. 2012 9:40)

mam sparenu zajacicu uz od 7.5. a dnes som sa jej nazerala v pondelok bude uz osem tyzdnou ale stale jej tam nic nevidim mohla ich ona zozrat alebo nie ? mohla by som sa jej tam nazriet z rukavicou na ruke alebo mam este pockat a ak pockat tak dokedy ?

Re: sparena zajacica

(kraliiky, 17. 9. 2012 14:21)

Niektoré samice môžu mať rôzne termíny pôrodu. Závisí to od ich genetiky. A si si istá že je naozaj gravídna? Niekedy sa párenie nemusí podariť. Skús ešte počkať a ak nie, tak sa pokús ich spáriť znova:)

Re: Re: sparena zajacica

(Domča, 7. 6. 2016 17:16)

Môžeš to zistiť tak že ich pripustíš. A ak si niesi istí tak skús ich dať ešte raz a ked samica bude utekať od samca tak je kotná.
A je to mimochodom na internete.

Re: Re: Re: sparena zajacica

(Karolinka , 15. 5. 2018 20:25)

oni ich nezjedia oni ich roztrahuju

Re: sparena zajacica

(janco, 13. 4. 2017 10:43)

Ja svoju samicu pohladkam a potom pozriem do hniezda braval som mále od narodwnia na ruky a samica nic nerobila skusze sa aj vy popozerat

Pomoc

(Monika, 6. 6. 2017 14:19)

Chcem sa opytať moja samička mala prvý krát mladé na začiatku sa ,ako sa narodili sa hybali a druhý deň už nie nevedeli sme prečo ,ale druhý krát ma zasa prestali chybať mladé na druhý deň môžete mi povedať prečo pls??

Re: Pomoc

(Nikolas, 21. 6. 2017 10:00)

Dobrý ďeň, neviem či som vás presne pochopil lebo ste to napísali nejak čudne ale pravdepodobne samička nebude vhodná do chovu, keďže sa nepostarala o svoje mladé. Nieje to však naisto pretože samička bola možno velmi mladá a tým pádom sa unej ešte nevivinul pud starostlivosti. Samička by sa mala nakrívať aspoň 6 mesačná, skôr NIE.
-Ak chcete vedieť ešte niečo kľudne napíšte.

Re: Re: Pomoc

(Naďka, 17. 7. 2017 21:24)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako často cicaju 10 dňové zajačiky. Samica nečakane zdochla ráno sme ju našli už studenú. Zajačiky krmime mliekom, prekvapivo pekne cickaju len neviem kolkokrát v noci ich treba chovať aby vydržali. Ďakujem

Re: Re: Re: Pomoc

(Karolinka , 15. 5. 2018 20:22)

2 krat matka a vi niekolkokrat do dna mozno5 krat

Re: Re: Pomoc

(Naďka, 17. 7. 2017 21:26)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako často cicaju 10 dňové zajačiky. Samica nečakane zdochla ráno sme ju našli už studenú. Zajačiky krmime mliekom, prekvapivo pekne cickaju len neviem kolkokrát v noci ich treba chovať aby vydržali. Ďakujem

pomoc

(Karolinka , 15. 5. 2018 20:19)

dobry den urcite ma poznate sos nasa Tori ma za sebou 2 porody jedni maju mesiac a jedni 0 dni a maju 7 hod
prezije to TORI napiste mi prosim

dakujem

mam male zajace

(Karolinka , 12. 5. 2018 17:24)

neviete preco ?

mam male zajace

(Karolinka , 12. 5. 2018 17:23)

dobrý večer práve nam zomrelo bezdovodne may zajac

Kralik a morca

(Dominika, 27. 4. 2018 17:19)

Dobry den, mam kralika a morca uz od mala spolu a teraz ma kralik obdobie kedy sa chce parit. Nechcem aby morcatu ublizil a preto sa chcem spytat ci ich staci predelit v klietke mriezkou iba na chvilu alebo uplne uz navzdy