Choď na obsah Choď na menu
 

Časté otázky

Pozerala som pár vecí na internete a napadlo ma urobiť taký jeden článok o tom, aké máte najčastejšie otázky ohľadom králikov. Tak sa na ne pozrime :))

Môj králik sa nechce dať pohladkať a uteká predo mnou, čo mám robiť?

Pokiaľ je králik ešte mladý, určite bude vystrašený. Doprajte mu chvíľu súkromia, nechajte ho nech preskúma nové územie. Pokiaľ sa to prejavuje už dlhšie, skúste králika pustiť do izby a chvíľu ho tam nechajte. Po čase, keď sa vám bude zdať že má všetko preskúmané a bude už len tak pobehovať, zoberte nejakú dobrotu a skúste ho privolať. Najskôr mu dobrotu len tak položte na zem. Králik by mal po čase prísť a zobrať si ju. Potom ju položte znovu, ale bližšie až kým nepríde k vám. Nezabudnite ho potom odmeniť. Králik sa už pomaly prestane báť a môžete mu dať dobrotu z ruky. Nevadí, keď na začiatku utečie. Privolajte ho dobrotou znova. Po čase to už určite nebude také ťažké a králik sa naučí, že mu nič neurobíte a prestane sa báť.

Ako často by mal chodiť králik k veterinárovy?

Králik musí chodiť k veterinárovi aspoň raz za rok na prehliadku a zaočkovanie proti moru.

Môžem králika kúpať?

Králiky sú veľmi čistotné zvieratá a dokážu sa očistiť sami. Iná vec je, keď majú zamazané labky. Vtedy stačí keď namočíte nejakú handričku a labky jednoducho utriete. Ja som svojho králika raz kúpala, ale veľmi sa mu to nepáčilo.

Môj králik behá splašene po izbe a skáče, čo to znamená?

Toto je jeden zo znakov, že je králik šťastný. Môj králik vletí do izby a začne robiť čudné výskoky vo vzduchu a splašene behať. Nie je to nič nezvyčajné, králiky takto prejavujú radosť.

Čo mám robiť keď králik hryzie mreže na klietke?

Toto robí skoro každý králik, ktorý je chovaný v klietke. Je to prirodzené, králiky si potrebujú zúbky skracovať a obrusovať. Možno nemajú nič iné v klietke, čo by mohli obhrýzať, tak obhrýzajú mreže. Alebo sa chcú dostať von. Skúste vášmu králikovy dopriať výbeh po byte. Možno sa ukľudní. Môjmu králikovy to pomáha. Keď začne hrýzť mreže tak ho pustím na dve hodinky von a on sa vybehá. Potom ho zavriem a už iba tak polehuje.

Ako mám králika naučiť chodiť na WC?

Prvým bodom je zaobstaranie rohového záchoda. Rohový záchod je spratnejší a zaberá menšiu plochu. Keďže si králik pomaly v novom prostredí zvyká, na vykonávanie potreby si zvolí nejaký roh. To znamená, že po určitej dobe, keď bude už nejaký ten čas chodiť králik do nejakého rohu, nasaďte záchod. Do záchodu by som dala podstielku, ktorú ste mali pred tým po celej ploche klietky. Na ostatnú plochu klietky potom dajte nejaký koberček.

Môžu spolu žiť králik a morča?

Morča a králik sa znášajú a môžu dokonca žiť spolu. Nikdy nedávajte k morčaťu nevykastrovaného samčeka. Králik a morča sú dobrá kombinácia a sú to najlepší kamaráti.

Ako dlho nosí samica mláďatá?

Samica nosí mláďatá okolo jedného mesiaca.

Môže králik piť mlieko?

Králik môže piť mlieko, ale len veľmi málo a občas. Mlieko sa dáva samici pred pôrodom, alebo tesne po ňom.

Môže byť králik v zime vonku?

Áno. Jeho srsť sa zmení na zimnú a je mu teplo. Ale neodporúčam ho cez zimu vodiť do vnútra, lebo môže ochorieť zmenamy teploty.

Čo to znamená keď králik dupe nohou?

Králik sa mohol len niečoho zľaknúť. Je to pri králikoch dosť bežné.

Musí mať králik v klietke domček?

Králik nepotrebuje domček. Môj králik ho tiež nemá a je spokojný. Domček je dobrý hlavne v zime, je tam teplejšie.

Koľko mládať môže mať králik?

Králik môže mať okolo 10 mláďat. Najčastejšie okolo 7. Trpaslíci môžu mať mladých okolo 5.

Máte ešte nejaké otázky? Napíšte mi na môj e-mail sniiezko@gmail.com alebo to napíšte do komentárov. Rada vám odpoviem na všetky otázky.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Dve hrcky pod chvostom králika

(Miriam , 8. 5. 2018 19:33)

Zdravím potrebovala by som radu...môj králik má pod chvostíkom take dve hrcky ktoré sú tak asi 5 cm od seba a sú take ružové neviem čo to je tak potrebujem poradiť

Re: Dve hrcky pod chvostom králika

(Monika, 4. 9. 2019 17:45)

Ak mozem poradit treba ist cim skor k veterinarovi moj zajo to mal odoperovali mu to a potom za 6 mesiacov sa to znova objavilo a museli sme ho dat utratit. Ak je vas zajo este mlady tak veterinar bude mu vediet pomoct. Moj mal 11 rokov bol relativne zdravy ale trapil ked sa mu zn9va hrcky objavili

Zajace

(Ema, 22. 7. 2019 13:01)

Moja zajačica porodila, maličké majú 12 dní a chcela by som sa opýtať kedy ich môžem vziať na ruky ale nechcem aby ich stara nechala..

Prečo sa mi králik nedá vyčesať

(Marek Luža, 21. 7. 2019 9:15)

kuny

(Selly, 12. 7. 2019 2:12)

Môže sa kuna dostať ku králikovi do klietky? Mriežky majú otvor asi 3 cm. Neviem, či je teda bezpečné ho mať na záhrade, ak som zazrela v okolí domu kunu.

Noc

(Maja, 5. 3. 2018 7:39)

Prosím nedá sa nejako odnauciť aby zajko v noci búchal skákal a pod. Denne je pustený 3x a jedla má dosť.. celá rodina nespí

Re: Noc

(Naty, 20. 5. 2018 17:14)

No aj ja mam takého zajka.To je možno aj tým ze zajko sa nudí a potrebuje viac zábaviek.Nevie čo má robit tak búcha.Dobre su tyčinky na ohryzovanie a paličky.

Re: Noc

(Veronika, 7. 7. 2019 21:29)

Ahoj
Treba si uvedomit ze zajac je nocne zviera ktore cez den spi
a v noci je hore. Ked Ti bucha robi hluk znamena ze nechce byt zatvoreny. Skus mu ohranicit nejaky priestor kde bude sice zatvoreny ale bude sa moct vybehat. Usiaci to potrebuju nie su radi zatvoreny cu mat slobodu. Existuju take dielce urcene na vybeh a pokial ho mas nauceneho na WC a mas moznost mu vyhradit jednu izbu casom to urob, nesmu tam byt kable a ty vypisa usiak bude stastny a spokojnejsi, oceni to. Ani nam ludom by sa nepacilo byt zatvoreny niekde v jednej miestnosti. To iste plati pre zvierata. Zajac ma rad slobodu. Moj usiak cez den spi a v noci beha. Je stale vonku v izbe kde ho mam aj spim a nepocujem ho. Treba ho zamestnat dat mu haluzsky papierivu rolku na obhryzanie a nebudes ho ani pocut su kludny toho zabavy. A trochu si pobeha a potom celu noc lezi spokojne alebo papa. Dufam ze som pomohla:) Veronika

Prečo králik vyhradzuje misku

(Nikola macurová, 28. 6. 2019 9:15)

Môj zajac stále berie do úst misku z jedlom a potom ju
odhodí a všetky granule sa vysychá.
Poradte mi čo robiť!!!

Re: Prečo králik vyhradzuje misku

(Veronika , 7. 7. 2019 21:09)

Ahoj aj moj usiak to robi ja mu ju zvyknem presunut na ine miesto a potom s tym prestane. Neviem aku mas misku ale ja mam keramicku je tazsia ako plastova a hlavne ju nerozhryzie a ide mu tazsko odsunut ked do nej stucha nosom a vidim to dam mu ju inde a vzdy s tym prestane. Takto som to robila nejaky cas a prestal s tym asi mu vyhovuje uz miesto. Davam mu ju von pred klietku. Dufam ze som pomohla:) Veronika

Deka? Podstielka ? Seno?

(Emma, 23. 6. 2019 10:41)

Moj zajac je v klietke a neviem co mam na tu klietku dat ....
Uteráky/deky vzdy vyhrabe z rohu.
Hobliny som este neskúšala a neviem ci to mam
Dat lebo su veľmi prašné
Seno ma v senníku a vzdy ked som sa mu pokúšala dat seno aj na zem do klietky tak ho len pocikal
A nechcem ho nechať len na tom holom plastike prosím o radu

Re: Deka? Podstielka ? Seno?

(Veronika, 7. 7. 2019 20:57)

Ahoj,
Ked ocikava seno nepaci sa mu ze ho ma na zemi. Ja som dala spociatku piliny ked som ho ucila na zachodik ale ako vravis je to dobre len docasne su dost prasne davaj mu ich len do toalety maju dobru absorbcnu schopnost a nezapacha Wc. Ja mam v klietke taku vodeodolnu latkoviny ako maju babatka v postielkach ked su bez plienok. Je super v klietke drzi, nesmyka sa a hlavne moj zajacik je stale v suchom. A do rohov mozes dat misky s vodou a na krmivo. A raz za tyzden mu ju vymienam. Vyhodou je aj ze nemusis cistit klietku. A dobre by bolo ho naucit na WC moj Nufi je vonku cely den a noc a do klietky si chodi uz iba pospat alebo sa najest. Vyhradila som mu celu izbu. Ak mas taku moznost dopraj usiakovi slobodu isto to oceni.. Bude stastny a spokojnejsi. Tak drzim palce a napis ci mu podlozska vyhovovala. Moj ju miluje. Mam 3ks. Jej povrch je bavlneny prijemny a spodok gumovy a da sa oprat. A mozes ju pouzit kde kolvek kedykolvek napr. do auta ked cestujes s usiakom alebo ked ho mas na posteli mu davam na podlozku zachodik a nemam tak vsade piliny po posteli lebo ked beha na WC vyskakuje a vyhodi vzdy nejake. Dufam ze som pomohla! Veronika

Prečo králik vyhradzuje misku

(Nikola macurová, 28. 6. 2019 9:09)

Co sa deje ked kralik otvori usta?

(Adam, 24. 6. 2019 17:19)

Zavital som na tento clanoklebo pred chvilkou moj kralik spravil nieco divne. Polozil som ho na kreslo a on otvoril dokoran usta. Spravil to uz viac krat ale neriesil som prislo mi to vtipne ked tak chvilu drzal otvorene ust e teraz mal v ociach vystraseny pohlad. Co to znamena?

kralicka si robi hniezda

(Baska, 25. 4. 2019 9:38)

nasa kralicka si zacala robit hniezdo zo svojich chlpkov a pritom nebola pripustena. je nervoznejsia nez zvycajne, dost dupe a kuse. Ked som nemala v zahrade posadene, tak si hniezdo urobila aj vo vlastnosrucne vykopanej nore, ale musela som ju vratit do klietky, lebo vsetko vsade rozhrabavala. A tak si v klietke opat vyrobila hniezdo. Co mam s nou robit? Mam jej najst samceka, alebo ju to po case prejde?

Zajac a dve veľké ružové gule pri zátku ktoré merajú 5 CM.

(948392, 18. 9. 2018 17:35)

Zajac má odtrhane chlpy ako by dve veľké ružové gule ktoré merajú 5 CM. Čo to znamena?

Re: Zajac a dve veľké ružové gule pri zátku ktoré merajú 5 CM.

(Ivka, 11. 4. 2019 15:02)

Králik má pruh. Odporúčam navštíviť veterinára.
Následky : nebude môcť mať "deti"

Dobry deň.

(Jakub, 29. 12. 2018 21:17)

Chcem sa opýtať, čo bude robiť zajac na silvestra keď budu puštať petardy?? Nebude sa báť?? Ďakujem za odpoveď

Prosím o dobrú Radu! Čo najskôr.

(Dado, 18. 12. 2018 15:47)

Môj zajac vykazuje divne príznaky: nepije(pije iba zriedkavo ale aj tak mu musím držať flašku), neje, nebeha. Myslím si že to je kokcidioza ma len 2 a pól roka,... strasne sa oňho bojím, veterinár mu dal injekcie na: kŕče, trávenie a aspirin. Pochybujem že mu to veľmi pomôže,... prosím vás o dobrú radu, čo mám s ním spraviť ( keď ho nechcem utratiť).

Partner

(Anonym, 8. 11. 2018 14:17)

Ahojte chcela by som sa spýtať že mám doma králika teddy a zverolekár povedal že mu mám nájsť partnera (je to samica) neviete niekto kde sa dá zohnat alebo nejaké stránky na hľadanie partnerov na internete?


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

následující »